Orm/Gødningsprøveundersøgelser

Da der er stor individuel forskel fra hest til hest i hvorvidt de er tilbøjelig til at få orm, er det vigtig at undersøge hver hest. Det er således ikke nok at tage en stikprøve på større hestehold, da denne kan være misvisende.

Det er desværre et stigende problem med ormemiddelresistens hos hestens indvoldsorm. Derfor er det blevet pålagt, at man skal undersøge hestens gødning for ormeæg inden man behandler. Dette gøres ved, at man aflevere en frisk gødningsprøve hos dyrlægen og denne vil ved mikroskopi undersøge prøven for ormeæg.

Hvis det viser sig, at hesten har mange ormeæg, skal den behandles.

Gødningsprøven udtages ved at man tager en plastikpose og i denne kommer man en lille håndfuld (ca.4g) gødning. Herefter lukkes posen med så lidt luft som mulig og opbevares køligt.

Ønsker man at få undersøgt om hesten har bændelorm, findes der tre undersøgelses methoder. Den ene er en udvidet undersøgelse af hestens gødning, den anden er en blodprøve som så bliver undersøgt på et laboratorium og den tredje er en mundspytprøve der ligeledes undersøges på et laboratorium.